18/10/2024

Kraj jedne ere: Rezime Lige šampiona u dosadašnjem formatu

Novi format Lige šampiona - Pregled formata sa 32 kluba

Photo by Janosch Diggelmann on Unsplash

UEFA Liga šampiona, najprestižnije evropsko klupsko takmičenje, kroz svoju bogatu istoriju prošla je kroz mnoge promene i transformacije. Međutim, trenutni format Lige šampiona koji je uspostavljen u sezoni 2003/2004, postao je sinonim za vrhunski fudbal, dramatične preokrete i nezaboravne trenutke. Ovaj format omogućio je da se susretnu najbolji timovi sa celog kontinenta, pružajući ljubiteljima fudbala nezaboravne duele i spektakularne golove. Dok se pripremamo za novu eru i promene koje donosi budućnost, osvrnimo se na dosadašnji format Lige šampiona i prisetimo se svih onih nezaboravnih trenutaka, heroja i priča koje su obeležile Ligu šampiona u poslednjih dvadeset i pet godina.

Prethodni put UEFA je povećala broj timova sa 24 na 32 pred sezonu 1999/2000, međutim sve do sezone 2003/04 igralo se u tri faze. U prvoj fazi timovi su bili raspoređeni u 8 grupa po 4 ekipe (kao i sve do danas) da bi se posle tih utakmice pravile nove 4 grupe sa po 4 tima posle čega je sledila nokaut faza od četvrtfinala. Prvi osvajač u ovom formatu je bio Real Madrid 2000. godine, koji je to ponovio 2002. Dok su Bajern iz Minhena i Milan osvojili takmičenje 2001. i 2003. godine.

Najuspešniji timovi

Računajući od sezone 2003/04 najuspešniji tim je svakako Real Madrid koji je osvojio pet ušatih pehara. Iza njih je upravo najveći rival Madriđana Barselona koja je osvojila četiri titule prvaka Evropu u tom periodu. Po dva puta uspešni su bili Liverpul, Čelsi i Bajern Minhen, dok su po jednom prvaci Evrope bili Porto, Milan, Mančester Junajted, Inter i Mančester Siti.

Samo jedan tim je uspeo da odbrani titulu i to Real Madrid dva puta, koji je vezao tri titule između 2016. I 2018. godine.

Najveće iznenađenje je definitivno napravio Porto koji je predvođen Žozeom Murinjom prilično ubedljivo došao do trofeja i zaključio prvu sezonu koju je dao novi format Lige šampiona.

Top 10 utakmica

Deportivo La Korunja protiv Milana – Četvrtfinale (2003/04)

Deportivo La Coruña je ušao u ovu fazu takmičenja sa naizgled nepremostivim zaostatkom od 4-1 iz prve utakmice protiv AC Milana, tadašnjeg aktuelnog šampiona Evrope. Na svom stadionu Riazor, Deportivo je priredio jedno od najneverovatnijih povrataka u istoriji Lige šampiona. Golovima Valerona, Lukea i Pandianija u prvom poluvremenu, kao i golom Frana u drugom poluvremenu, savladali su Milan sa 4-0, ukupnim rezultatom 5-4. Ova senzacionalna pobeda osigurala im je plasman u polufinale i ostala upamćena kao jedan od najvećih podviga u istoriji takmičenja.

Liverpul protiv Milana (2004/05) – Finale

Finale Lige šampiona 2005. godine, održano u Istanbulu, ušlo je u anale fudbala kao čudo iz Istanbula. Milan je dominirao prvim poluvremenom, postigavši tri gola preko Maldinija i dvostrukog strelca Krespa. Međutim, u drugom poluvremenu, Liverpul je pokazao neverovatan duh. Golovima Stevena Džerarda, Vladimira Šmicera i Ćabija Alonsa u razmaku od šest minuta, izjednačili su rezultat na 3-3. Nakon produžetaka bez golova, utakmica je odlučena na penale, gde je Liverpul trijumfovao sa 3-2, osvojivši svoj peti evropski trofej.

Barselona protiv Čelsija (2008/09) – Polufinale

Polufinalni dvomeč između Barselone i Čelsija 2009. godine bio je ispunjen kontroverzama i dramom. Nakon što je prva utakmica na Kamp Nou završena bez golova, revanš utakmica na Stamford Bridžu donela je pravu senzaciju. Čelsi je poveo golom Mikaela Esijena, a potom su domaćini imali nekoliko spornih situacija za penal koje sudija nije dosudio. U poslednjim trenucima utakmice, Andres Inijesta postigao je izvanredan gol sa ivice kaznenog prostora i doneo Barseloni plasman u finale zahvaljujući golu u gostima. Sudijske odluke izazvale su mnogo polemike, ali Inijestin pogodak ostao je upamćen kao jedan od najdramatičnijih momenata u istoriji Lige šampiona.

Čelsi protiv Napolija (2011/12) – Osmina finala

Čelsi je dočekao Napoli na Stamford Bridžu nakon što su u prvoj utakmici izgubili sa 3-1. Iako su se suočavali sa teškim zadatkom, pokazali su ogromnu odlučnost i borbenost. Golovima Drogbe, Terija i Lamparda izjednačili su ukupni rezultat na 4-4, čime su obezbedili produžetke. Branislav Ivanović je postigao odlučujući gol u produžecima, osiguravši Čelsiju prolazak dalje sa ukupnim rezultatom 5-4. Ova utakmica bila je prekretnica koja je vodila Čelsi do njihove prve titule u Ligi šampiona te sezone.

Borusija Dortmund protiv Malage (2012/13) – Četvrtfinale

U jednoj od najdramatičnijih završnica u istoriji Lige šampiona, Borusija Dortmund je ugostila Malagu nakon 0-0 u prvom meču. Malaga je povela sa 2-1 u 82. minuti, što je značilo da Dortmund treba dva gola za prolazak. U nadoknadi vremena, Marko Rojs je postigao izjednačujući gol, a u poslednjim trenucima utakmice Felipe Santana je ubacio loptu u mrežu iz blizine, osiguravši Dortmundu pobedu od 3-2 i plasman u polufinale. Ova neverovatna završnica ostala je upamćena po svojoj drami i neizvesnosti.

Real Madrid protiv Atletiko Madrida (2013/14) – Finale

Finale 2014. godine u Lisabonu bilo je posebno jer su se prvi put u istoriji Lige šampiona u finalu sastala dva kluba iz istog grada – Real Madrid i Atletiko Madrid. Atletico je poveo u 36. minutu golom Dijega Godina, ali Real Madrid je izjednačio u poslednjim trenucima regularnog dela utakmice preko Serhija Ramosa. U produžecima, Real Madrid je dominirao i golovima Bejla, Marsela i Ronalda stigao do ubedljive pobede od 4-1, osiguravši svoju desetu titulu šampiona Evrope, poznatu kao La Decima.

Monako protiv Mančester Sitija (2016/17) – Osmina finala

U ovoj uzbudljivoj osmini finala, Mančester Siti je u prvoj utakmici pobedio sa 5-3, ali se suočio sa teškim zadatkom u revanšu. Monako je na svom terenu pružio spektakularnu partiju, pobedivši sa 3-1 zahvaljujući golovima Mbapea, Fabinja i Bakajoka. Ova pobeda omogućila je Monaku da prođe dalje zahvaljujući golovima u gostima, s ukupnim rezultatom 6-6. Utakmica je bila posebno zapamćena po napadačkoj igri oba tima i novoj zvezdi koja se pojavila na scenu – Kilijan Mbape.

Barselona protiv PSŽ-a (2016/17) – Osmina finala

Jedan od najneverovatnijih povrataka u istoriji fudbala desio se kada je Barselona u osmini finala izgubila prvu utakmicu protiv PSŽ-a sa 4-0 u Parizu. Malo ko je verovao u mogućnost preokreta, ali na Kamp Nou, Barselona je priredila spektakl. Golovima Suareza, Kurzave (autogol), Mesija, dva gola Nejmara i Serđi Roberta u poslednjim minutima, Barselona je slavila sa 6-1 i prošla dalje s ukupnim rezultatom 6-5. Ovaj povratak ostao je upisan u istoriji kao jedan od najneverovatnijih preokreta.

Totenhem Hotspur protiv Ajaksa (2018/19) – Polufinale

U polufinalu 2019. godine, Ajax je u prvoj utakmici pobedio Tottenham u Londonu sa 1-0, a u revanšu u Amsterdamu su vodili sa 2-0 do poluvremena. Totenhemu su bila potrebna tri gola za prolazak dalje, a Lukas Mura je postigao het-trik, uključujući gol u poslednjim sekundama utakmice, za konačnih 3-2. Totenhem je prošao u finale zahvaljujući golovima u gostima, a ova utakmica je postala legendarna zbog neverovatnog povratka i drame koju je donela.

Liverpul protiv Barselone (2018/19) – Polufinale

Nakon poraza od 3-0 u prvoj utakmici na Kamp Nou, Liverpul je dočekao Barcelonu na Enfildu s minimalnim šansama za prolazak dalje. Međutim, odigrali su jednu od najboljih utakmica u istoriji kluba. Golovima Origija i Vajnalduma, Liverpul je izjednačio ukupni rezultat, a zatim je Origi postigao četvrti gol nakon brzog izvođenja kornera Trenta Aleksander-Arnolda. Pobedivši 4-0, Liverpool je izborio plasman u finale, gde su kasnije osvojili svoj šesti trofej Lige šampiona. Ova utakmica ostala je upamćena kao primer neverovatne volje i timskog duha.

Srpski timovi u Ligi Šampiona

Tokom perioda od 2003/04 do 2023/24, srpski fudbalski timovi nisu često uspevali da se plasiraju u grupnu fazu Lige šampiona, ali nekoliko učešća ipak ostavlja značajan trag.

Crvena zvezda

Najuspešniji srpski klub i osvajač preteče Lige šampiona 1991. godine dosadašnji format Lige šampiona igrao je tri puta: dva puta se kvalifikovao, a poslednji put Zvezda se plasirala direktno u grupu baš u poslednjoj sezoni kada je učestvovalo 32 ekipe.

2018/19

Nakon 26 godina, Crvena zvezda se kvalifikovala za grupnu fazu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Zvezda je prošla kroz četiri kola kvalifikacija, uključujući pobede nad Spartaks Jurmalom, Suduvom, Spartak Trnavom i Salcburgom.

Zvezda je bila smeštena u tešku grupu sa PSG, Liverpulom i Napolijem i osvojila je četiri boda, uključujući istorijsku pobedu protiv Liverpula (2:0) na stadionu Rajko Mitić i remi sa Napolijem (0:0).

2019/20

Zvezda se ponovo kvalifikovala za grupnu fazu prolazivši kroz tri kola kvalifikacija, pobedivši Suduvu, HJK Helsinki, Kopenhagen i Jang Bojs. Crvena zvezda je igrala u grupi sa Bajernom iz Minhena, Totenhemom i Olimpijakosom.

Zvezda je uspela da osvoji tri boda, pobedivši Olimpijakos kod kuće (3:1), a ispustila je remi i prolaz u Ligu Evrope u poslednjim minutima utakmice u Atini. Bajern i Totenhem su oba puta bili ubedljivi.

2023/24

Crvena zvezda je žrebom završila u grupi G sa braniocem titule Mančester Sitijem, Lajpcigom i starim znancima, ekipom Jang Bojs iz Ciriha, protiv koje je osvojila jedini bod (2:2 na domaćem terenu).

Partizan

Partizan se kvalifikovao za grupnu fazu Lige šampiona prvi put u svojoj istoriji 2003. godine, pobedivši Njukasl Junajted u poslednjem kolu kvalifikacija.

2003/04

Partizan je igrao u grupi sa Real Madridom, Portom i Marsejom. Partizan je uspeo da osvoji tri boda, remizirajući tri puta na svom terenu, ali nije prošao dalje.

2010/11

Partizan se kvalifikovao za grupnu fazu nakon što je pobedio Anderleht u poslednjem kolu kvalifikacija. U grupi sa Arsenalom, Šahtjor Doneckom i Sportingom iz Brage, Partizan nije uspeo da osvoji bod.

Region

Dinamo iz Zagreba šest puta je nastupao u grupnoj fazi Lige šampiona između 2003. i 2023. godine, dok je Maribor u istom periodu dva puta bio član elite. Međutim, poput srpskih predstavnika ovi timovi su svaki put svoje evropske puteve završavali u grupnoj fazi.

Najbolji strelci i asistenti

Ovaj period obeležili su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo, koji su i najbolji strelci u celokupnoj istoriji takmičenja. Portugalac je na prvom mestu sa 140, dok je kapiten Argentine postigao 129. Iza njih su sledeći igrači:

  1. Robert Levandovski – 94 gola
  2. Karim Benzema – 90 golova
  3. Tomas Miler – 54 gola
  4. Kilijan Mbape – 48 golova
  5. Didije Drogba – 44 gola
  6. Zlatan Ibrahimović – 43 gola

Popularni Ibrakadabra postigao je ukupno 48 golova, s tim da je pet postigao u sezoni 2002/03. Raul Gonzales (71) i Rud Van Nistelroj (56) dobar deo pogodaka upisali dok su igrali prethodni format Lige šampiona, kao i Tjeri Anri (50), Andrej Ševčenko (48) i Pipo Inzagi (46).

Ronaldo i Mesi su takođe lideri po broju asistencija sa 42, odnosno 40, a prvi pratilac je Anhel Di Marija koji i dalje ima šansu da se probije na vrh večne liste s obzirom da ima 39. Od aktivnih igrača, Kevin De Brujne i Tomas Miler su upisali 29, Mbape i Leva po 22, a Vinisijus 21.

Najveća iznenađenja u eliti

Između 2003. I 2023. ekipe iz ukupno 33 države nastupale su u Ligi šampiona. Među njima su i neki iznenađujući i pomalo zaboravljeni klubovi.

  • Unirea Urzićeni je debitovala u UEFA Ligi šampiona u sezoni 2009-2010. Iako je bio relativno mali klub, ostvarili su zapažene rezultate, završivši na trećem mestu u svojoj grupi iza Sevilje i Štutgarta. To im je omogućilo da se kvalifikuju za nokaut fazu UEFA Lige Evrope. Njihove značajne pobede uključuju trijumf od 4:1 protiv Rendžersa i pobedu od 1:0 protiv Sevilje.
  • Tun je prvi i jedini put upao u ovaj format Lige šampiona u sezoni 2005-2006. Švajcarski klub je uspeo da osvoji drugo mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi, čime su se plasirali u grupnu fazu gde su se suočili sa jakim protivnicima poput Arsenala i Ajaksa. Thun je završio četvrti u svojoj grupi, ali je stekao dragoceno iskustvo na evropskoj sceni.
  • Bursaspor je debitovao u grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 2010-2011. Turski klub se suočio sa jakom konkurencijom u grupi koja je uključivala Mančester Junajted, Valensiju i Rendžerse. Nažalost, Bursaspor se mučio da ostvari značajan uticaj, završivši poslednji u svojoj grupi bez pobede, ali je iskustvo bilo neprocenjivo za tim i njegove navijače.
  • Ocelul Galati, rumunski klub, učestvovao je u grupnoj fazi UEFA Lige šampiona tokom sezone 2011/2012. Uvučeni u izazovnu grupu sa Mančester Junajtedom, Benfikom i Bazelom, Otelul je teško osvajao bodove, završivši na dnu svoje grupe. Ipak, njihovo učešće je predstavljalo istorijski uspeh za klub i rumunski fudbal.
  • FC Nordšjeland se plasirao u ovaj format Lige šampiona u sezoni 2012-2013 nakon osvajanja danskog Superliga. Klub se suočio sa teškom grupom u kojoj su bili Čelsi, Juventus i Šahtjor Donjeck. Uprkos svojim naporima, FC Nordsjælland je završio poslednji u grupi, ali je njihovo prisustvo u turniru naglasilo rastuću konkurentnost danskog fudbala.
  • FK Petržalka 1898, ranije poznata kao Artmedia Bratislava, napravila je senzaciju tokom svoje kampanje u Ligi šampiona 2005-2006. Uspeli su da se plasiraju u grupnu fazu pobedivši Partizan Beograd u dramatičnom izvođenju penala. U grupnoj fazi su zabeležili nezaboravnu pobedu od 3:2 protiv Porta i završili treći u grupi, što im je omogućilo nastavak evropskog puta u UEFA Kupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © Sva prava zadržana. Fudbalski Rezultati.