13/07/2024

Totalni fudbal: Revolucija koju je donela Holandija 70-ih i njen uticaj na globalni fudbal

Totalni fudbal

Totalni fudbal, revolucionarni koncept koji je nastao u Holandiji 1970-ih, prevazišao je tradicionalnu fudbalsku taktiku svojim avangardnim pristupom igri. Uticaj totalnog fudbala bio je dubok, izazivao je konvencionalne strategije i uticao na buduće generacije igrača i trenera. Svojim naglaskom na svestranost, timski rad i inteligenciju, totalni fudbal je ostavio neizbrisiv trag u sportu, čineći reprezentaciju Holandije iz 1970-ih vrhunskim primerom inovacije u istoriji fudbala.

Istorijski kontekst: Holandski fudbal do početka 1970-ih

Do 1970-tih godina prošlog veka, holandski fudbal još nije bio moćna sila na međunarodnoj sceni. Pre nego što je Rinus Mihels preuzeo kormilo holandske reprezentacije, Holandija je imala relativno skromne rezultate. Tim još nije postigao značajan uspeh na velikim turnirima kao što su FIFA Svetsko prvenstvo ili UEFA Evropsko prvenstvo. Jedine medalje osvojene su na OI i to bronza u tri navrata: 1908. 1912. i 1920. godine.

Svoje prvo FIFA Svetsko prvenstvo Holandija je završila posle prve utakmice, osmine finala protiv Švajcarske koja je bila bolja sa 3:2. Četiri godine kasnije u istoj fazi turnira bolja je bila Čehoslovačka rezultatom 3:0. Od završetka Drugog svetskog rata do Svetskog prvenstva 1974. godine, Holandija se plasirala samo na dve Olimpijade 1948. i 1952. godine koje su takođe završili u ranoj fazi takmičenja.

Arhitekte totalnog fudbala: Rinus Mihels i Johan Krojf

Brojni igrači bili su instrumentalni u prenošenju filozofije totalnog fudbala na teren. Tokom sedamdesetih godina braća Vili i Rene van de Kerkhof, Johan Neskens, Rud Krol, Ari Han, Džoni Rep, Vim Jansen i Rob Rensebrink bili su uzdanice nacionalnog tima, dok je nešto kasnije čuveni trio Frank Rajkard, Rud Gulit i Marko van Basten na teren prenosio ideje koje je ustoličio arhitekta totalnog fudbala trener Rinus Mihels, a čije glavno lice na terenu je bio Johan Krojf.

Rinus Mihels – Trener veka

Marinus Jakobus Hendrikus Mihels, poznat kao General, bio je pionir filozofije totalnog fudbala. Počeo je svoj fudbalski put kao igrač holandskog velikana Ajaksa. Mihels je igrao na poziciji napadača i zabeležio je pet nastupa za reprezentaciju, zanimljivo svih pet poraza. On je trenersku karijeru počeo dok je bio igrač, jedne sezone vodio je ekipu Aser Bojs.

Prvi put je postao glavni trener Ajaksa 1965. godine na šest sezona posle čega je otišao u Barselonu na tri godine. Holandsku reprezentaciju preuzimao je četiri puta: 1974, 1984, 1986. i 1990. godine. Posle prvog mandata kao trener Oranja, vratio se u Ajaks na jednu sezonu, a potom je ponovo predvodio Barselonu, pa zatim LA Asteks, Keln i Bajer Leverkuzen.

Nagrada za najboljeg trenera holandske lige, nazvana je po njemu i dodeljuje se svake sezone od 2003/04. FIFA je 1999. godine proglasila Mihelsa za trenera veka. Tajms ga je 2007. godine proglasio za najvećeg posleratnog fudbalskog trenera, a 2019. Frans Fudbal ga je proglasio za najvećeg trenera u istoriji fudbala.

Uspesi Rinusa Mihelsa

Kao igrač Rinus Mihels osvojio je dve titule sa Ajaksom, 1947. i 1957. godine. Od kada je debitovao u sezoni 1945/46 do 1958. godine Mihels je odigrao 264 utakmice i postigao 122 gola. Mnogo više uspeha zabeležio je kao trener, uključujući:

 1. UEFA Evropsko prvenstvo 1988. godine.
 2. Kup evropskih šampiona 1971. godine.
 3. Četiri šampionata Holandije: 1965/66, 1966/67, 1967/68, 1969/70.
 4. Tri Kupa Holandije: 1966/67, 1969/70, 1970/71.
 5. Jedna La Liga Španije: 1973/74.
 6. Jedan Kup kralja: 1977/78.
 7. Kup Nemačke: 1982/83.

Reprezentaciju Holandije predvodio je na 53 utakmice i upisao 30 pobeda, 13 remija i 10 poraza, uz gol razliku +66.

Johan Krojf – Spasilac

Od svojih ranih dana u Ajaksu, Johan Krojf je oličavao principe totalnog fudbala i kao igrač i kasnije kao trener. Krojf je ostavio neizbrisiv trag u sportu kao igrač i trener Ajaksa i Barselone. Karijeru mu krase brojne titule, uključujući tri Evropska kupa sa Ajaksom. Kao trener, Krojf je nastavio da utiče na fudbal svojom inovativnom taktikom, posebno sa Barseloninim Dream Team-om, koji su između ostalih činili:

 • Andoni Zubizareta
 • Hose Mari Bakero
 • Ćiki Begiristain
 • Mihael Laudrup
 • Ronald Kuman
 • Hristo Stoičkov
 • Romario
 • Pep Guardiola
 • Giljermo Amor

Krojf je osim za Ajaks i Barsu igrao za Los Anđeles Asteks, Vašington Diplomats, Levante, a 1981. se vratio u Ajaks. Na kraju sezone 1983. godine Ajaks nije ponudio novi ugovor Krojfu što je temperamentnu legendu pogodilo i odlučio je da potpiše za najvećeg rivala Ajaksa – Fejnord, gde je završio igračku karijeru 1984. godine duplom krunom.

Osvojio je srebrnu medalju na SP 1974. godine i bronzu na EP 1976. godine, a reprezentacija je 1978. ponovo osvojila srebno na Svetskom prvenstvu bez Krojfa koji je 2008. godine rekao da je odlučio da propusti prvenstvo zbog pokušaja kidnapovanja njega i njegove porodice godinu dana ranije.

Kao trener, Johan Krojf je implementirao svoju viziju totalnog fudbala u Ajaksu i Barseloni. U Ajaksu je negovao mlade talente i isticao fluidan, napadački stil igre. Prelaskom u Barselonu, Krojf je napravio revoluciju u filozofiji kluba, postavljajući temelje za budući stil tiki-taka. Njegove taktičke inovacije, uključujući upotrebu mobilne „lažne devetke“ i visoke odbrambene linije za olakšavanje presinga, ostavile su trajan uticaj na oba kluba i na širi fudbalski svet.

Trofeji Johana Krojfa

Tokom klupske igračke karijere Krojf je odigrao 713 utakmica i postigao 400 golova. Za reprezentaciju Holandije odigrao je 48 utakmica i postigao je 33 golova. Krojf je kao igrač osvojio tri Zlatne lopte i podigao 22 trofeja:

 1. Tri Kupa evropskih šampiona,
 2. Jedan Super kup Evrope,
 3. Jedan Interkontinentalni kup,
 4. Devet šampionata Holandije (osam Ajaks, jedan Fejnord),
 5. Šest pehara nacionalnog kupa (pet Ajaks, jedan Fejnord),
 6. Po jednu La Ligu i Kup kralja sa Barselonom.

Trenersku karijeru Krojf je započeo 1985. godine u Ajaksu. Tokom tri godine osvojio je dva kupa, kao i Kup pobednika Kupova 1987. godine. Nije uspeo da osvoji prvenstvo Holandije, iako je kao trener Ajaksa imao 73.5% pobeda u 117 utakmica.

Barselonu preuzima 1988. godine i glavni trener je bio do 1996. kada na njegovo mesto na jednu dolazi slavni Bobi Robson. Tokom osam sezona Krojf je uspeo da konačno na Kamp Nou donese Kup evropskih šampiona 1992. godine. Uz to riznicu trofeja kluba upotpunio je sa:

 • Interkontinentalnim kupom,
 • Kupom pobednika kupova,
 • Super kupom Evrope,
 • četiri La Lige,
 • jednim Kupom kralja,
 • i tri Super Kupa Španije.

Totalni fudbal – Osnovni principi i strategije

Totalni fudbal je taktička filozofija koja naglašava fluidne pozicije, gde igrači menjaju uloge da bi održali strukturu tima i kontrolu. Ona daje prednost veštini, inteligenciji i kolektivnoj igri, zahtevajući visoku fizičku i tehničku kompetenciju od svih igrača. Ovaj pristup transformiše konvencionalno razumevanje pozicija i uloga na fudbalskom terenu, omogućavajući timu da se dinamički prilagodi toku igre i iskoristi slabosti protivnika kroz raznovrsnu i nepredvidivu igru:

 • Formacija i pozicioniranje: Da bi ovakav sistem funkcionisao, neophodna je visoko postavljena defanzivna linija koja ograničava prostor koji je dat igračima na lopti. Što se tiče formacija, totalni fudbal se najčešće povezuje sa 4-3-3 formacijom koja kada libero ulazi u sredinu terena postaje 3-4-3.
 • Fluidnost i fleksibilnost: Ova filozofija naglašava stvaranje i korišćenje prostora kroz sistem gde igrači dinamički menjaju pozicije, održavajući originalnu formaciju tima. Centralna ideja je da nijedan igrač nije ograničen na jednu ulogu; umesto toga, svaki pojedinac je sposoban da efikasno deluje na različitim pozicijama. Ovaj pristup je zahtevao igrače sa visokim tehničkim veštinama, inteligencijom i prilagodljivošću.
 • Presing i osvajanje lopte: Druga ključna stavka ove taktike podrazumeva agresivno vraćanje poseda, gde igrači kolektivno vrše pritisak na protivnika. Ovakav pristup remeti igru protivnika, sa ciljem da zadrži kontrolu nad igrom i iskoristi svaku neorganizovanost u protivničkim redovima. To zahteva visok nivo kondicije, koordinacije i razumevanja među saigračima da bi efikasno pritisnuli i povratili loptu.

Ključni mečevi i turniri: Totalni fudbal u praksi

Holandija je zadržala formaciju i nastavlja da forsira sistem koji je ustoličio Mihels. Taj sistem doveo ih je do tri vicešampionske titule na FIFA svetskim prvenstvima i do najvećeg uspeha u istoriji državnog tima – zlata na Evropskom prvenstvu 1988. godine. Ovo su najznačajnije utakmice reprezentacije Holandije na kojima su pokazali svu snagu svoje filozofije:

 1. Holandija 4:0 Argentina – Druga faza Svetskog prvenstva 1974. godine
 2. Holandija 2:0 Brazil – Druga faza Svetskog prvenstva 1974. godine
 3. Holandija 2:1 Italija – Druga faza Svetskog prvenstva 1978. godine
 4. Holandija 2:1 Zapadna Nemačka – Polufinale Evropskog prvenstva 1988. godine
 5. Holandija 2:0 Sovjetski Savez – Finale Evropskog prvenstva 1988. godine

Nasleđe i uticaj totalnog fudbala na savremeni fudbal

Nasleđe totalnog fudbala je duboko. Njegovi principi su inspirisali savremenu taktiku, uključujući visok presing, igru zasnovanu na posedu i tečne izmene pozicija, koje se vide u timovima koje treniraju ličnosti poput Pepa Gvardiole. Totalni fudbal je takođe uticao na razvoj igrača, favorizujući svestranost i taktičku inteligenciju. Ova filozofija nastavlja da bude kamen temeljac za inovacije u fudbalu, naglašavajući evoluciju sporta uz slavljenje njegovog umetničkog potencijala.

Oštar uspon Totalnog fudbala i njegove napadačke sposobnosti takođe je uzrokovala smrt Katenaća, italijanskog sistema koji se u velikoj meri oslanjao na odbranu koju je promovisao Inter Helenija Erere tokom 1960-ih.

Austrijski trener Ernst Hapel preradio je teoriju kako bi uveo snagu, ohrabrujući svoje igrače da igraju čvršće tokom njegovih perioda u ADO Den Hagu i Fejnordu. Hapel je takođe doveo reprezentaciju Holandije do vicešampionskog naslova na Svetskom prvenstvu 1978. godine gde su Holanđani u finalu poraženi od domaćina Argentine u produžecima.

Pored uticaja na taktiku i razvoj igrača, nasleđe Total Football-a proteže se i u filozofsko područje sporta, zalažući se za holističkiji, inovativniji pristup fudbalu. Izaziva timove da kreativno razmišljaju o prostoru, kretanju i timskom radu, kvalitetima koji nastavljaju da definišu najviše nivoe igre danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © Sva prava zadržana. Fudbalski Rezultati.